Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tek kişinin ya da ortak ekonomik çıkarlar için az sayıda kişinin bir araya gelip kurdukları şirketler, şahıs şirketi olarak adlandırılır. Bu kuruluşlarda ortaklıktan çekilme ya da ortaklığın devredilmesi oldukça zordur. Diğer ortakların onay vermemesi hâlinde çekilme ya da devir gerçekleşmez. E-ticaret yapmak isteyenler içinde şahıs şirketi kurmak daha hızlı ve kolay olmaktadır.

Gerçek kişiler tarafından kurulan şahıs şirketlerinde sorumluluk herkes için eşittir. Bu şirketler;

  • Adi,
  • Kollektif ve
  • Komandit şirket olmak üzere farklı biçimlerde açılabilir.

Şahıs şirketlerinde ortaklar, tüm mal varlıklarıyla şirketin borçlarından sorumludur. Şahıs şirketi kurmak isteyenler, daha az prosedüre sahip olduğu için, genellikle adi şirket türüne yönelir. Bu tür şirketlerin tüzel kişiliği yoktur. Tüm işlemlerde ortakların beraber hareket etmesi gerekir.

Şahıs Şirket Kurmak İçin Yaş Sınırı Var mı?

Şahıs şirketi kurmak için kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan biri de yaştır. 18 yaşını doldurmuş kişiler, özgür iradeleri ile bir şahıs şirketi kurmak için başvuruda bulunabilir. 18 yaşından küçükler ise kanuni olarak kendilerini temsil eden kişilerin onayıyla başvuru gerçekleştirebilirler.

Şahıs Şirketleri Birden Fazla Alanda Faaliyet Gösterebilir mi?

Şahıs şirketlerinin birden fazla alanda faaliyet göstermesinde herhangi bir engel yoktur. Bunun için yapılması gereken, şahıs şirketi kurmak için başvuruda bulunurken ana faaliyet kodunu (NACE) belirlemektir. Faaliyet kolunuzu seçtikten sonra yeni bir işle uğraşmaya başlarsanız bunu, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin ilgili birimine bildirmeniz gerekir.

Yapılan işe uygun faaliyet kodunun bulunmadığı durumlarda, en yakın kod üzerinden tescil gerçekleştirilir. Kod seçimi için danışmanlık hizmeti alabilir ve bu süreci en iyi şekilde tamamlayabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyeti Ne Kadardır?

Şahıs şirketi kurma maliyetini hesaplarken karşınıza çıkan kalemler, noter ve danışmanlık masraflarıdır. Yasal düzenlemeler gereği hem kuruluş aşamasında hem de sonrasında bir mali müşavirle çalışmanız zorunludur. Bu nedenle danışmanlık hizmeti alabileceğiniz güvenilir firmalarla çalışabilir ve şahıs şirketi kurmak hakkında tüm bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Noterde yapmanız gereken bir diğer işlem ise şahıs imza beyannamesi almaktır. Bu işlemler için her sene yenilenen tarifelere göre ücret ödemeniz gerekir.

Kuruluş için ilk başvuruyu vergi dairesine gitmeden Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Dilerseniz bütün yetkiyi mali müşavirinize devretme şansınız da bulunmaktadır. Vergi dairesinde yapılacak işlemlerde damga vergisi ücreti alınır.

Kuruluş aşamasını tamamladıktan sonra faaliyetlerinize başlayabilmek için yeterli sayıda fatura ve makbuz bastırmanız gerekir. Meslek odasına kayıt olmanız ve yazar kasa kullanmanız halinde bunları da ilk aşamada tedarik etmeniz istenecektir. Bu kalemlere ilişkin masraflar da şahıs şirketi maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınmalıdır.

Şahıs Şirketinin Kurulması Ne Kadar Sürer?

Şahıs şirketi kurmak, gelişen teknolojinin de yardımıyla geçmiş yıllara göre daha kolaydır. Elektronik imzanın yaygınlaşması, İnternet Vergi Dairesi ve ödemelerin online yapılabilmesi haftalar alabilecek bir süreci birkaç gün içerisinde tamamlamanızı sağlar.

İşlemin uzun ya da kısa sürede tamamlanmasında bağlı olduğunuz vergi dairesinin yoğunluğu da etkilidir. Mali müşavirinizi doğru seçmeniz de, kuruluş işlemini en kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tamamlamanız adına önemlidir.

Şahıs Şirketi Sanal Ofis ve Paylaşımlı Ofislerde Faaliyet Gösterebilir mi?

Şahıs şirketleri sanal ve paylaşımlı ofisleri kullanabilirler. Yeni nesil ofis imkânları, bu noktada firmalara hem maliter hem de prestij açısından fayda sağlamaktadır.

Sanal Ofis

Şirketinizin ilk kuruluş aşamasında, hizmet verdiğiniz iş koluna bağlı olarak sanal ofis sizin için ideal bir seçenektir. Evinizi adres olarak göstermek yerine daha prestijli bir görüntü çizmek için sanal ofis hizmeti alabilirsiniz. Statüsü yüksek bir noktada iş adresine sahip olmanın yanı sıra;

 

  • Telefonlarınızı sizin yerinize cevaplanması ve size yönlendirilmesi
  • Posta ve kargolarınızı takip edecek sekreter desteği
  • Ofis gereçlerine herhangi bir ücret ödeme gereksiniminin olmaması
  • Gerekli durumlarda kullanılabilen toplantı odaları da sanal ofis hizmetinin içindedir

Ortak Ofis

Farklı sektörlerden çok sayıda çalışanın aynı anda kullandığı ofislerde de çalışmalarınızı rahatlıkla yürütebilirsiniz. Bu sayede kira, elektrik, su gibi masraflar için ayrı ayrı harcama yapmanıza gerek kalmadan tek kalemde maliyetlerinizi düşürme fırsatı doğarPaylaşımlı ofisler sosyalleşmek için de oldukça uygun alanlardır. Burada sizinle benzer sektörlerde faaliyet gösteren kişilerle yeni iş bağlantıları kurabilir; kariyeriniz için harika fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. En merkezi ve prestijli bölgelerde ortak ofisleri bulunan Şirket Uzmanı ile iletişime geçerek konforlu iş alanlarımızdan faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Farklı İkametgâh Adresinde Şahıs Şirketi Kurulabilir Mi?

Sanal ofis, ikamet ettiğiniz adresten farklı bir noktada ofisinizin olmasına da imkân verir. Farklı bir şehirde şahıs şirketi açmak için sanal ofislerden yararlanabilir ve ikametgâhınızın bulunduğu yerden farklı bir bölgede de ofis açabilirsiniz. Bunun için yasal bir engel yoktur. Siz farklı bir şehirdeyken bile size gelen postalar ve kargolar, sanal ofis sekreteryası ile tarafınıza ulaştırılır. Tüm gelen telefonlar hakkında da vakit kaybetmeden size bilgi verilir.

Şahıs Şirketinin Vergileri Nelerdir?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Converse Ayakkabılar

Şahıs şirketi vergi ödemelerini doğrudan ve dolaylı bir şekilde devlete vermekle yükümlüdür. Gelirle orantılı vergiler olduğu gibi hiç gelir elde edilmeyen durumlarda da beyanname verme zamanlarında damga vergisi ödenir.

Damga Vergisi

Damga Vergisi Kanunu’nda hangi kâğıtlardan vergi alınacağı belirtilir. Buna göre şirket sahiplerinin belirli dönemlerde vermek zorunda oldukları beyannameler, bu kapsama girer.

Gelir Vergisi

Muhtasar beyanname dönemlerinde, şirketler gelir vergisi kesintilerini de ödemek zorundadır. Muhtasar beyannameler; aylık ve üç aylık dönemlerde, izleyen ayın 23. gününde ilgili vergi dairesine verilir. 26. gününde ise vergi ödemeleri gerçekleştirilir.

Katma Değer Vergisi

Her ay KDV beyannamesi vermek zorunda olan şirketler; hem mal hem de hizmet alımında ve satımında KDV miktarlarını hesaplamak zorundadır. Burada şirketin ne kadar KDV tahsil ettiği ve ödediğine bağlı olarak indirim söz konusu olabilir.

Geçici Vergi Beyannamesi

Üç ayda bir verilen bu beyannamede belirtilen tutarlara göre kurumlar vergisinden ve yıllık gelir vergisinden indirim yapılabilir.

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

Yıllık kazancın tespiti için kullanılan bu beyanname, her yıl mart ayında verilir.

Şahıs Şirketi Vergi Oranları Nelerdir?

Şahıs şirketi gelir vergisi oranları şu şekilde sıralanabilir;

  • İşçi çalıştırılması halinde işçi ücretlerinden %15 ve üzeri
  • Kira ödemelerinde %20
  • Muhasebe ve avukatlık gibi hizmetler için ödedikleri ücretlerden %20 oranında kesinti yapılır.

KDV oranları %1,%8 ve %18 olarak uygulanır. Geçici vergilerde oran, mükellefiyet türüne göre değişir. Gelir vergisi mükellefleri için bu oran, %15 iken; kurumlar vergisi mükellefleri, %20 oranında geçici vergi öder. Artan oranlı vergi dilimine göre %15’den %35’e kadar yer alan dilimlerde ödenecek vergi miktarı, gelire göre belirlenir. Damga vergisi ise her yıl değişen yeniden değerleme oranına göre hesaplanır.

Emekli ve SGK’lı Çalışanlar Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

Şahıs şirketi kurmak isteyenler, emekli ya da SGK’lı çalışan olsalar bile şahıs şirketi kurabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, çalışılan şirketin bireysel ya da toplu iş sözleşmelerinde sınırlandırıcı bir hüküm koymamasıdır. Şahıs şirketi kurmak için işverene bildirim yapılmasına ya da rıza alınmasına gerek yoktur. Emekli ve çalışanlar da normal prosedürleri yerine getirip şirketlerini kurabilir.

Yorum Ekle

Your email address will not be published.