Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

İçindekiler Tablosu

Etkili Tedarik Zinciri Yönetimi Temel Özellikleri

Tedarik zinciri, müşteriler ve tüketiciler için işin en bariz “yüzü” dür. Bir şirketin tedarik zinciri yönetimi ne kadar iyi ve etkili olursa, ticari itibarını ve uzun vadeli sürdürülebilirliğini de o kadar iyi korur.

IDC’den Simon Ellis, Düşünen Bir Tedarik Zincirine Giden Yol  kitabında geleceğin etkin tedarik zinciri yönetiminin beş “C’sini” tanımlayarak tedarik zinciri yönetiminin ne olduğunu tanımlar:

  • Bağlı: Sosyal medyadan yapılandırılmamış verilere, Nesnelerin İnternet’inden (IoT) yapılandırılmış verilere ve geleneksel ERP ve B2B entegrasyon araçları aracılığıyla mevcut olan daha geleneksel veri setlerine erişebilme.
  • İşbirliğine dayalı: Tedarikçilerle iş birliğini geliştirmek, birden çok kuruluşta iş birliğini ve katılımı sağlamak için bulut tabanlı ticaret ağlarının giderek daha fazla kullanılması anlamına geliyor.
  • Siber farkındalık: Tedarik zinciri, sistemlerini sağlamlaştırmalı ve kurum çapında bir endişe olması gereken siber saldırılara ve saldırılara karşı korumalıdır.
  • Bilişsel olarak etkinleştirildi: Yapay zekâ platformu, zincir boyunca kararları ve eylemleri toplayarak, koordine ederek ve yürüterek modern tedarik zincirinin kontrol kulesi haline gelir. Tedarik zincirinin çoğu otomatiktir ve kendi kendine öğrenir.
  • Kapsamlı: Analitik yetenekler, gerçek zamanlı olarak verilerle ölçeklendirilmelidir. İç görüler kapsamlı ve hızlı olacaktır. Geleceğin tedarik zincirinde gecikme kabul edilemez.

Birçok tedarik zinciri, bulut tabanlı ticaret ağlarına tüm zamanların en yüksek katılımıyla ve analitik yeteneklerini desteklemek için büyük çabalar sarf ederek bu sürece başladı.

Tüm değer zincirini yönetmek

Tedarik zinciri yönetiminde tüm değer zincirini yönetmek, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı türde iş faaliyetlerini birleştirmek anlamına gelir. Çeşitli teknolojilerin, prosedürlerin ve teknik bilgilerin kullanılması teknolojinin temel bileşenleridir. Ayrıca altyapı, planlama, halkla ilişkiler, devlet ilişkileri, kalite güvencesi ve genel yönetim gibi farklı idari işlevlerden oluşur. Stratejik Yönetim İçgörüsü, değer zinciri analizine iki yaklaşım tanımlar.

Tedarik zinciri yönetiminde tüm değer zincirini yönetmek, bir ürünün üretimi, dağıtımı ve yerine getirilmesinin farklı yönlerini entegre etmeyi içerir. Bu değer ceplerine yol açabilir. Değer zinciri ayrıca maliyet düşüşlerine ve ürün kalitesine de katkıda bulunabilir. Tüm değer zinciri boyunca koordineli bir çaba ile kuruluş, kaynakları daha iyi yönetebilir ve maliyetleri yönetebilir. Değer zinciri yönetiminin faydaları çoktur, ancak uygun şekilde uygulanmasını gerektirir.

Arızalı veya istenmeyen ürünlerin iadesini yönetmek

Bu iadelerin çoğu kontrol edilebilirken, diğerleri kontrol edilemez. Her iki durumda da sorun ürünün kendisinde değil, üründe ve tedarik zincirindedir. İade edilebilir ürün sayısını azaltacak bir sistem geliştirmek sorunu ortadan kaldırmak için yeterli değil; aynı zamanda temel nedenlere de değinmelidir. İleriye dönük lojistik süreçleri, ürün paketleme ve taşıma ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek, iade edilebilir ürünleri en aza indirmenin yollarıdır. Çoğu firma, getirilerin maliyetini ve onlardan kaybedebilecekleri para miktarını hafife alır. Bu kalemler sadece müşteriye değil, şirkete de nakliye maliyeti doğurur. Ve bir ürün iade edilirse, şirket yenisini göndermek için üçüncü bir nakliye ücreti alır. Bu masraflar hızla artabilir, bu nedenle tedarik zinciri yöneticileri verimli iade yönetimi uygulamalarını uygularken finansal hususları dikkate almalıdır.

Envanter yönetimi

Tedarik zincirindeki envanteri yönetmek birçok yönden faydalı olabilir. Yeni başlayanlar için, envanter akışını optimize etmek ve maliyetleri en aza indirmek için envanter yönetimi kullanılabilir. Ayrıca, talebi tahmin ederek ve optimal ekonomik sipariş miktarını belirleyerek karı iyileştirebilir. Envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetiminin hayati bir parçasıdır. Ama nasıl yardımcı olur? Bazı yollara bakalım. Envanter yönetiminin faydaları nelerdir? Burda biraz var: Doğru envanter yönetimi, işletmenizi aşırı ve daha az talepkar stoktan korumaya yardımcı olur. Ayrıca, müşterilerin satın alma modellerini tahmin etmenize ve bu verilere dayanarak envanterinizi yeniden stoklamanıza olanak tanır. Örneğin, bir ürünü satış verilerine göre stoklayabilir ve daha sonra satabilirsiniz. Bu şekilde, ondan iki kez gelir elde edebilirsiniz. Benzer şekilde, iyi yönetilen bir envanter, farklı ürünlere belirli konumlar ayırmanıza izin vererek maliyetleri azaltabilir.

Tedarikçileri yönetme

Tedarik zinciri yönetiminde tedarikçileri yönetmek, onlarla olan ilişkilerinizden maksimum değeri sağlamak anlamına gelir. Tedarikçileri yönetmek, organizasyondaki hayati rolleri de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı önemlidir. Bu nedenle, gereksinimlerin bildirilmesini ve anlaşmaların müzakere edilmesini içeren uygun bir ilişkiyi sürdürmek hayati önem taşır. Bu ilişkiyi yürütmek için kapsamlı bir tedarikçi yönetimi politikası şarttır. Bazı şirketler, basit alıcı-satıcı işlemleri olan piyasa ilişkilerini satın almıştır. Bu durumda, her iki taraf da doğası gereği büyük ölçüde sözleşmeye dayalı bir fiyat ve sözleşme üzerinde anlaşırlar. Tedarikçilerin yönetiminde en önemli faktörlerden biri ilgili disiplindir. Bir tedarikçi risk yönetimi programı, tüm tedarikçilerinizin sıkı kalite güvencesinden geçmesini ve bir kriz durumunda güvenilebilmelerini sağlar. Ayrıca, tedarikçi sözleşmelerinizi yaşam döngüleri boyunca yönetmenize yardımcı olur. Süresi dolmak üzere olan veya revizyona ihtiyaç duyan sözleşmeleri belirlemenize yardımcı olur. Bu, riske maruz kalmayı en aza indirmek için tedarikçi ilişkisinin proaktif bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

Müşteri memnuniyetini yönetmek

Tedarik zinciri yönetiminde müşteri memnuniyetini yönetmek, bir şirketin başarısı için hayati önem taşıyan çeşitli süreçleri içerir. Tedarik zincirleri giderek daha karmaşık hale geldikçe, şirketler genel müşteri memnuniyetini artırmak için yeni yollara ihtiyaç duyuyor. Bu, müşteri memnuniyeti için hangi süreçlerin kritik olduğunu belirlemeyi, KPI’ları (temel performans göstergeleri) belirlemeyi ve sürekli iyileştirme yoluyla performansı iyileştirmeyi içerir. Tedarik zinciri yönetiminde müşteri memnuniyetini yönetmek için şirketler, izlenecek en kritik metrikleri belirleyerek başlamalıdır. Bazı iyi KPI’lar, pound başına maliyet, zamanında nihai teslimat, sipariş doğruluğu ve limandan stoğa döngü süresini içerir. Örneğin, serileştirme ve izlenebilirlik konusundaki akıllı çözümler, bir müşterinin siparişinin hızını belirleyerek müşteri memnuniyetini artırmak için değerli veriler sağlayabilir. Bu bilgiler, transit ve konteynerlerdeki siparişleri yeniden tahsis etmek ve depolardaki görevleri işlemek için kullanılabilir. Bu araçlar, birden fazla kişinin bir görevi gerçekleştirmesi ihtiyacını ortadan kaldırarak zamandan ve emekten tasarruf sağlar. Ayrıca, çevik envanterler, müşterileri memnun etmenin anahtarıdır. Müşteri taleplerine hassasiyet ve hızla cevap verebilirler.

Tedarik zinciri yönetimi ne iş yapar?

Tedarik zinciri yönetimi, kaliteyi, teslimatı, müşteri deneyimini ve karlılığı en üst düzeye çıkarmak için bir mal veya hizmetin tüm üretim akışının ele alınmasıdır.

Tedarik zinciri neleri kapsar?

Etkili tedarik zinciri yönetim sistemleri, üretim döngüsünde maliyeti, israfı ve zamanı en aza indirir.
Endüstri standardı, perakende satışların otomatik olarak ikmal siparişlerini üreticilere bildirdiği tam zamanında tedarik zinciri haline geldi.
Perakende rafları daha sonra neredeyse ürün satıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden stoklanabilir.
Bu süreci daha da iyileştirmenin bir yolu, daha fazla iyileştirmenin nerede yapılabileceğini görmek için tedarik zinciri ortaklarından gelen verileri analiz etmektir.

Tedarik Zinciri Yönetimi önemi nedir?

Tedarik zinciri hakkında doğru bilgi , şirketlere para tasarrufu sağlar . Üreticilerin ve perakendecilerin yalnızca satabilecekleri ürünleri üretmelerine ve taşımalarına yardımcı olur. Bu, bir şirketin satamayacağı envanter üretimi, sigortalanması ve nakliyesiyle ilgili gereksiz masrafları ortadan kaldırır.

Tedarik zinciri fonksiyonları nelerdir?

Planlama

Bir şirketin ürün veya hizmetine yönelik müşteri talebini karşılamak için gereken tüm kaynakları planlayın ve yönetin.
Tedarik zinciri kurulduğunda, tedarik zincirinin verimli, etkili, müşterilere değer sağlayıp sağlamadığını ve şirket hedeflerini karşılayıp karşılamadığını ölçmek için ölçütler belirleyin.

Kaynak bulma

Ürünü oluşturmak için gereken mal ve hizmetleri sağlayacak tedarikçileri seçin.
Ardından, tedarikçi ilişkilerini izlemek ve yönetmek için süreçler oluşturun.
Anahtar süreçler şunları içerir: sipariş verme, alma, envanter yönetimi ve tedarikçi ödemelerinin yetkilendirilmesi.

Üretme

Hammaddeleri kabul etmek, ürünü imal etmek, kaliteyi test etmek, nakliye için paketleme ve teslimat takvimi için gerekli faaliyetleri organize edin.

Teslimat ve Lojistik

Müşteri siparişlerini koordine edin, teslimatları planlayın, yükleri gönderin, müşterileri faturalandırın ve ödemeleri alın.

Dönüş

Kusurlu, fazla veya istenmeyen ürünleri geri almak için bir ağ veya süreç oluşturun.

Yorum Ekle

Your email address will not be published.