E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret Nedir?

“Elektronik ticaretin” kısaltması olan e-ticaret, fiziksel veya elektronik ürünlerin çevrimiçi olarak satın alınması ve satılması işlemidir. E-ticaret nedir sorusunu birlikte inceleyelim.

E-Ticaret Nedir? E-Ticaret reel ticaretin online / sanal ortamda çeşitli ödeme yöntemleriyle birlikte gerçekleşmesiyle ortaya çıkan bir kavramdır diyebiliriz. 

Dünya çapında İnternet kullanımının 1995 yılı itibariyle hızla giderek artmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır.

Online olarak herhangi bir ürün yada hizmetin çok çeşitli ödeme sistemleriyle kolaylıkla yapılabilmesine E-Ticaret denir.

Pandemi ile e-ticaret her zamankinden daha popüler hale geldi. Birçok kişi için, sağlık ve tedbir amaçlı olarak tercih edilen alışveriş yolu olarak gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların yerini almıştır. Mobil cihazlar, e-ticaretin yükselişine büyük katkı sağladı: Mobilin yalnızca bu yılın sonuna kadar tüm e-ticaret trafiğinin %70’ini oluşturacağı tahmin ediliyor.

Facebook gibi sosyal medya siteleri, e-ticaretin popülerlik kazanmasına yardımcı oldu. Facebook , 2017’nin ikinci çeyreğinde 9,16 milyar dolarlık bir reklam geliri bildirdi (2016’nın ikinci çeyreğine göre %47 artış) ve Facebook’un toplam reklam gelirinin %87’si mobil cihazlardan geliyor. Sosyal medya siteleri Shopify gibi e-ticaret platformlarıyla birleştikçe, daha fazla insan e-ticareti günlük alışveriş alışkanlıklarına entegre etmeye başlayacak.

E-ticaret hiçbir yere gitmiyor ve daha da büyüyecek: Digital Commerce 360’a göre e-ticaret, 2022 yılına kadar tüm perakende satışların %17’sini oluşturacak.

E-ticaret Türleri

Üç ana e-ticaret işlemi türü vardır:

  • Bir işletmenin doğrudan başka bir işletmeye satış yaptığı İşletmeler Arası (B2B).
  • Bir işletmenin doğrudan tüketicilere satış yaptığı İşletmeden Tüketiciye (B2C).
  • Bir tüketicinin diğerine açık artırma veya sosyal medya aracılığıyla satış yaptığı Tüketiciden Tüketiciye (C2C) (eBay ve Craigslist bunun iyi örnekleridir, Facebook pazarı da öyle).

Çevrimiçi alışveriş, e-ticaretin en belirgin biçimi olsa da, çevrimiçi bankacılık da teknik olarak e-ticaret olarak kabul edilir.

E-ticaretin Faydaları

E-ticaret, işletmeler için birkaç önemli yönden faydalıdır: fiziksel bir mağaza sahibi olma ve işletme giderlerini sınırlayarak maliyetleri azaltabilir. Çoğu geleneksel ticari işlemden daha hızlı ve daha uygundur ve coğrafi engellerin fiziksel perakende satış yerlerinin genişlemesini engellediği bölgelerdeki tüketicilere ulaşabilir.

E-ticarete yatırım yapmak geliri de artırabilir: İşletmelerin yalnızca fiziksel konumlardan daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlar ve ayrıca mağaza içi satın alımları etkileme konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.

Tüketiciler için e-ticaret, size daha fazla seçenek sunarak maliyetleri düşürür. Örneğin, Best Buy’a giderseniz, bir TV için Best Buy fiyatlarını ödemeniz gerekir. Çevrimiçi olarak, Best Buy TV maliyetlerini Target TV maliyetleriyle karşılaştırabilir veya eBay, Craigslist, Facebook Marketplace ve diğer sayısız sitede aynı TV markalarına göz atabilirsiniz. Esasen, e-ticaret, fiyatları yalnızca coğrafi bölgenizle değil, tüm dünyayla karşılaştırmanıza olanak tanır ve bu da size bütçeniz için en iyi markayı seçme lüksünü sağlayabilir.

E-ticaret geliştikçe, e-ticaret trendlerini takip etmek önemlidir. Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağaza olsanız bile, e-ticaret, tüketicilerin alışveriş deneyimlerinden ne beklediklerinin ve ne istediklerinin iyi bir göstergesi olduğundan, e-ticaret hakkında bilgi edinmekten yine de yararlanabilirsiniz.

E-Ticaret Ödeme Seçenekleri

E-Ticaret online kredi kartıylabanka havalesi ile, kapıda ödeme seçenekleri  ve sanal pos yada benzeri çok çeşitli ödeme yöntemleri ile (örnek: mobil ödeme) de kolaylıkla yapılabilmektedir.

Ayrıca e-ticaret nedir sorusuna bir diğer cevap olarak ise; “Küçük ve orta ölçekli KOBİ’lerin en yoğun kullanmış oldukları bir ticaret biçimidir” de denilebilir.

En Büyük E-Ticaret Yazılım Firması Hangisi?

Türkiye’de e-ticaret yazılım altyapısı sunan firma hangisi? diye soracak olursanız;

Sektörde var olan firmalardan birkaç tanesini şu şekilde örnekleyebiliriz.

En büyük e-ticaret yazılım altyapı sağlayıcısı ve en başarılı e-ticaret yazılım firması olarak Türkiye’de Ticimax ve IdeaSoft sektörde pazar payının yaklaşık %50’sini elinde bulunduruyor.

Günümüzde hızla gelişmekte olan e-ticaret sektöründe var olmak isteyen KOBİ’lerin e-ticarete nereden başlayacağı ve nasıl yapılabileceği konusunda teknik bilgilere ulaşabileceği pek çok mecra vardır.

E-ticaret siteniz için sıra ürün yüklemede

E-Ticaret sitemizi de kurduysak artık ürünlerinizin tümünü sitenize gösterebilmeniz için anlaşmalı olduğunuz bir firmadan XML Entegrasyonu ile sitenize tüm ürünlerinizin aktarılması kaldı.

Yada XML Entegrasyonu aracılığı ile bir firmadan toplu halde tüm ürün verilerinizi fotoğraflarıyla birlikte çeker ve aktarırsınız yada tüm ürünlerinizi tek tek açıklamaları ve fotoğraflarıyla birlikte hepsini kendiniz yönetim panelinizden yüklersiniz.

Bu konuda şanslısınız çünkü e-ticaret sistemlerinin bir çoğunun anlaşmalı olduğu XML entegrasyon firmaları mevcut ve bu işlemleri sadece 1-2 saat içerisinde tamamlayabiliyorsunuz.

Kendiniz tek tek ürünlerinizi girmek istediğinizden tüm ürünler için kategori ve marka oluşturmanın yanı sıra ürün özelliklerini de oluşturup girmek isteseniz bile bu sizin için 1-2 aylık bir süreç diyebiliriz.

Çünkü her ürün için bir açıklama ve fotoğraf yükleme ve ürün varyantı yani özelliği (renk, beden vs) oluşturmak min  30 dakikanızı alacaktır.

Eğer bir ürüne ait özelliği titizlikle girmek istiyorum derseniz bu sizin min1 saatinizi alacaktır.

Her bir ürün için bu epey bir zaman kaybı demektir.

Kampanyalarınızı Oluşturun

Ürün yükleme işlemlerinizi bir XML Entegrasyonu ile bitirdiğinizi varsayarsak artık Sosyal Medya ve Google Adwords gibi dijital reklam kanallarında sitenize ürün satışı yapabilmeniz için organik ziyaretçi çekme vakti geldi demektir.

Sitenizdeki bazı ürün grupları, kategori yada yeni üyelik avantajlarına yönelik kampanyalar oluşturabilirsiniz.

Satış Cirolarınızı Arttırmak İçin Harekete Geçin

Siteniz üzerinden çeşitli kampanya teknikleriyle kazanç elde etmeye başladınız peki bu yeterli mi?

Tabi ki hayır..

Hemen dijital ajanslar ile anlaşarak profesyonel anlamda SEO desteği alın ve Google arama motorunda ürün yada hizmetlerinizi kalıcı olarak daha az reklam bütçesi harcayarak çıkmaya çalışın.

Arama motorunda SEO teknikleriyle bir ajans desteği ile ön sıralara çıkabilmek, Sosyal medya ve Google Adwords reklamcılığı yapmaktan daha iyi ve avantajlıdır.

E-Ticaret SEO Teknikleri  makalemizi de incelemeniz sizin için faydalı olacaktır.

Bu makalemizde e-ticaret nedir? sorunuzun cevabını sizlerle kolay tekniklerle ve basitçe paylaşmaya çalıştık.

E-ticaret paketleri hakkında bilgi almak için lütfen bizimle İletişime geçin.

Yorum Ekle

Your email address will not be published.